Object Record

  • Email This Page
  • Send Feedback
Beskrivelse
Kunstner: Carl Henning Pedersen (1913-2007).
Titel: Eventyret om København, 1967. Malet i anledning af Københavns 800 års jubilæum.

Oliemaleri, 250 x 350.
Om værket: 'Eventyret om København' er navnet på dette store oliemaleri af Carl Henning Pedersen. Værket blev oprindeligt malet til Københavns 800 års Jubilæum, men senere skænket til DTU af kunstneren selv. Tidligere professor ved DTU Stig Veibel fortæller om værket og dets ankomst til DTU i 'Sletten' avisen fra 1974: "Det er en vision, et udsyn over København fra toppen af SAS-bygningen, hvor man aner både skibe og biskop Absalon. Udført på bestilling af Berlingske Tidende til brug for et nytårsnummer fik kunstneren det tilbage efter endt reproduktion, og han fik da den for os uhyre velkomne idé, at unge polyteknikere kunne have glæde af at tage del i de indtryk, udsigten fra Hotel Royal havde givet ham." Carl Henning Pedersen så således selv værket som en inspirationskilde for de studerende. Værket er farverigt med sine klare grønne og røde felter og de store penselstrøg understreger en spontanitet og kreativitet i skabelsen af værket. En kreativitet som også lever på DTU blandt de studerende. For Carl Henning Pedersen var kunsten ikke for de få, men for de mange og selve evnen til at skabe så han også som en evne iboende i alle mennesker: "Vi skal gøre alle mennesker til kunstnere. For det er de. De tror bare ikke på det selv… De ved ikke, at kunsten bor i mennesket og kun kommer frem ved, at mennesket føler sig frem og leger med sten, farver, ord og toner…". (Udtale fra 1944. Kataloget til udstillingen CoBrA 1948-51, kunstforeningen i Hamburg, udg. af Uwe M. Schneede, Hamborg 1982, s. 9.)
Kilder: 'Sletten' avisen fra 1974, 4. årgang, nr. 10
Om Kunstneren: Carl Henning Pedersen (1913-2007) var en anerkendt dansk maler, hvis værker fortsat kan ses mange steder i Danmark grundet en række offentlige udsmykningsopgaver (eks. Ribe Domkirke). På DTU er vi så heldige at have to værker af kunstneren, som er med til at understrege hans kunstneriske mangfoldighed. Carl Henning Pedersen er blandt andet kendt for sin tilknytning til Cobra-bevægelsen. En gruppe dannet af ligesindede kunstnere i 1948, som skabte spontane og fantasifulde værker. Han var en del af et alternativt kunstmiljø, som opstod på tekstilfabrikant Aage Damgårds tredje Angli-fabrik. En fabrik hvor kunstnere som Robert Jacobsen og Sven Wiig Hansen også tidligere havde været tilknyttet. Desuden levede han tæt med sin kone Else Alfelt, som var en af de drivkræfter der i første omgang inspirerede ham til at male.
Carl Henning Pedersen har selv udtalt følgende om sin tilgang til kunst: "Jeg har skabt billeder ud af fantasien og har derved bygget på det samme grundlag som al folkelig kunst. Jeg tror, at vil vi skabe en kunst, der skal få betydning i det menneskelige samfunds udvikling, der vil bevæge og tale til menneskene, må vi øse af de rige kilder, der ligger inde i ethvert menneske." Carl Henning Pedersen var et gavmildt menneske og han ønskede, at sin kunst var tilgængelig for offentligheden. Han stoppede allerede omkring 1960 med salget af sine værker til private. I stedet fokuserede han på enkelte museumsbestillinger eller udsmykningsopgaver og han så desuden gerne sine værker samlet under ét tag. I dag kan der ses en omfattende samling af Carl Henning Pedersens værker på Carl Henning Pedersen & Else Alfelts Museum ved Herning.
Kilder: Carl Henning Pedersen & Else Alfelts Museum / 'Virkeligheden og drømmen', Eventyrets maleri, Høstudstillingen, Kbh. 1950


Datering 1967
Samling DTU's Kunstsamling
ID-nummer 8000.1.8